top of page
Henrike

Suikerstress, hoe suiker je stress verhoogd

Suiker, een beladen en veel besproken onderwerp. Suiker, het is o zo nodig voor je lichaam, niet in grote hoeveelheden. Maar het is zeker een belangrijke energiebron voor je lichaam. Het helpt je om te kunnen sprinten, snel over te gaan tot actie. Het is de brandstof voor je turbomotor. Maar voor andere processen heb jezeker andere voedingsstoffen nodig. Want suiker is ook een trigger voor je stresssysteem.


Ik ben onder de indruk van ons lichaam en ervan overtuigd dat het lichaam complex mooi en super wijs is. Ons lichaam is zo wijs dat ik het van belang vindt dat we luisteren naar wat het ons vertelt. Ik heb ook ontdekt dat het niet zo simpel is om dit te leren. Door het uitgeven van het boek 'intuïtief eten' heb ik ontdekt dat er een andere kant is aan voeding en luisteren naar je lichaam. Namelijk dat we soms voor de gek gehouden worden en moeten leren om signalen juist te interpreteren.


Er is een grote groep mensen die te kampen heeft met blokkades en verstoringen in het lichaam, waardoor het het complex is om te luisteren naar je lichaam. Want de signalen die door je lichaam worden afgegeven, zijn anders dan jij denkt. En belemmeren jou om keuzes te maken die bijdragen aan een vitaal gevoel. Suikerstress is een van deze processen.


Suiker en stresshormonen

Door de hoeveelheid suiker die we vandaag de dag tot onze beschikking hebben ontstaat er een vicieuze cirkel waarin je je gevangen kunt voelen. Het is namelijk zo dat door de suiker die je eet je insuline aan maakt. Deze insuline helpt je lichaam om deze suikers te verwerken, op deze momenten maak je ook serotonine en dopamine aan. Op een gegeven moment is de suiker in je bloed op en is er nog insuline aanwezig in je bloed. Op het moment dat de suikers op zijn en de insuline nog niet afgebroken, gaat je lichaam adrenaline aanmaken om je te motiveren en helpen om opnieuw suikers te vinden en eten. Ook maakt je lichaam cortisol aan, wat je lichaam aanmoedigt om suikers die zijn opgeslagen vrij te geven. Door deze suikerpieken ontstaan er ook adrenaline en cortisol pieken. Naast het feit dat je door adrenaline trek krijgt in suiker, gaat ook je hartslag omhoog, versnelt je ademhaling en wordt je alerter. Je lichaam is klaar om te vechten en vluchten. En dat terwijl er geen dreiging is. Door deze pieken van je bloedsuikerspiegel en adrenaline raken je spieren uitgeput. En vaak is het eten van suiker niet de enige bron van stress waar we dagelijks mee te maken hebben.


Suikerstress

De naam suikerstress, houdt dus in dat er in je lichaam een stressreactie is nadat je suiker hebt genomen en die je ertoe aanzet om opnieuw suiker te gaan eten. Zo langzaam aan putten we onszelf dus uit door een continue inname van suikers. Ik kan zeggen dat je moet luisteren naar je gevoel, maar deze kennis is essentieel om te bepalen wat jij het beste kunt kiezen. En in dit geval is kiezen volgens je waarden, dit kan zijn je vitaal voelen, of energiek. Belangrijker dan luisteren naar je gevoel, want alles in je lichaam zal schreeuwen om suiker.


Is suiker eten dan fout? Nee, absoluut niet. Het is van belang dat je weet wat je eet en waarom je het eet. Zodat je keuzes kunt maken die jou helpen om je fit, vitaal en energiek te voelen.

En dan is mijn advies, wil je minder stress, eet dan minder suiker. Dit is makkelijk gezegd, maar met ons hedendaags voedingspatroon en aanbod is het best een uitdaging en zoeken hoe je dit kunt doen. Een eerste stap is, lees je etiketten en beslis welke dingen makkelijk geminderd kunnen worden.


Inspiratie voor haalbare stappen:

1. Suikerrijk drinken vervangen door water, thee en koffie

2. Kies voor een ontbijt die weinig suikers en snelle koolhydraten bevat. Denk aan havermout, kwark met noten, eieren.

3. Kies actief voor ontspanningsmomenten, zowel ontspanning door inspanning (bewegen) als meditatie, humor en sociale activiteiten.

4. Wees je bewust van het effect van suiker op je gevoel, dus een dip na een suikerrijke maaltijd hoort erbij, beslis dat je dit ongemak verdraagt, in plaats van het op te lossen met meer suikers.


Wil jij hulp bij je stress of ontdekken welke patronen jou intuitie verstoren. Maak nu een afspraak.


Disclaimer

De uitleg over je bloedsuikers, spieren en hormonen zijn een eenvoudige weergave van hoe ons mooie lichaam werkt. Naast de bloedsuikerspiegel zijn er veel meer processen tegelijk aan het werk die allemaal invloed hebben op elkaar. Het wordt wel stelt helderder dat adrenaline onze spieren uitput, en dat dit leidt tot vermoeidheid, pijnklachten en spanning. Ook is het betekent dat cortisol je lichaam aanzet om suikers vrij te geven in je bloedbaan. Deze kennis kan je helpen om te kiezen op basis van kennis in plaats van gevoel.


1.324 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page